Lite smått & gott om Finsmakeriet

Att försöka sammanfatta ett företag som funnits sedan 1892 kan  lätt bli låååångt men jag gör ett försök…och hoppar direkt fram till 50-talet då ett avgörande beslut tas. Ska Arbrå Ångbageri satsa på korvbröd eller pepparkakor? Som tur är valde Bagare Harry pepparkakorna och under många herrans år bakar han, Fru Karin och sönerna Ulf & Bullen miljoner kakor i sina lokaler i Arbrå.

2010 börjar min historia då jag tillsammans med min dåvarande kollega Camilla köpte företaget utan att varken sett produktionen eller ha den minsta susning om hur man bakar pepparkakor… men med stora visioner och målet om att förädla varumärket och satsa på snygga förpackningar körde vi igång. Som tur var fick vi hjälp av Bröderna Lindblom den första tiden och sakta men säkert började vi resan…Vi skrattar gott år det än idag och har i efterhand hört vad bröderna viskade till varandra när vi visade intresse för att köpa företaget…

– Vi säljer snabbt som fan för dom här fattar ingenting!

Vi lärde oss baka, skrev en drömkundlista, jobbade tillsammans med en byrå och började med att skapa ett helt nytt mönster och en ny profil som idag blivit ett väletablerat och populärt varumärke. Det är häftigt!

Vi började medverka på olika mässor…men hårdast slet vi i produktionen med att baka, baka & baka. Det blev några tuffa slitsamma år innan vi kom igång på riktigt.

2013 vandrade Camilla vidare för att arbeta med sina älskade siffror medan jag bakade vidare…

Samtidigt letade jag efter fler produkter som kunde generera försäljning under årets alla månader och 2015 köpte jag mig ett litet chokladföretag vid namn Skärgårdskonfekt…Vi flyttade upp chokladföretaget till Hälsingland men jag hade en känsla av att något ändå inte rimmade helt rätt. Jag fick helt enkelt inte ihop de båda företagens namn, profiler och mönster. Så 2016 tog jag det berömda ”beslutet” (som fick många Arbråbor att svimma).

Vi bytte namn till Finsmakeriet.

2020 var det dags för nästa roliga projekt…Tillsammans med Helena Åström startade jag ännu ett ”nytt företag” inom företaget.  Finsmakeriet Present & Profil. Precis som det låter fixar vi allt inom profilreklam, yrkeskläder, gåvor & presenter…och allt annat roligt och spännande vi kan komma på.

2021 Lanserade vi nya ljuvliga botaniska mönster som blev succé så det fortsätter vi med…

2023 och vi presenterar nya (för oss) mönster skapade ca 1875 av den berömde William Morris.

Tiden går snabbt och jag vill fortsätta att skriva historia. Nu genom vår burk som blivit ett samlarobjekt. För några månader sedan såldes en grön burk för över 500 spänn på en auktionssida…så kolla era förråd om ni kanske har en liten skatt där. För om min dröm går i uppfyllelse kommer prislappen vara ännu högre om si så där 50 år.

Tillsammans med min fantastiska personal och många andra inblandade har vi skapat ett företag som tror på:

Att sprida glädje och att vara spelbara i alla lägen. Att ha fina produkter med högsta kvalitét samt en bra planering och struktur på vardagen i fabriken… samtidigt som vi har förbaskat roligt på jobbet. Det är vi som är Team Finsmakeriet i Bollnäs.

P.S. Vi har checkat av 8 av 10 på drömkundlistan. 

/ Petra –  även kallad Sheriffen