Om Finsmakeriet

Vi på Finsmakeriet är ett galet härligt sammansvetsat gäng med målsättningen att ha roligt på jobbet, sprida glädje och vara spelbara i alla lägen…

Jag heter Petra Abrahamsson (kallas Sheriffen här på fabriken) Jag driver sedan 2010 Finsmakeriet i Bollnäs.

Planen var inte skriva så mycket men det gick förstås åt pipsvängen.

Här är i alla fall lite vad som hänt mellan 1892-2020

Ni får läsa det ni tycker verkar intressant och skumma resten.

1892 gick ugnarna varma på Arbrå Ångbageri. Till en början såldes dagsfärska matbröd, vetebröd och andra bullar i caféet intill och så fortsatte det år efter år – nästan hundra faktiskt. Under det färgstarka 1980-talet bestämde man sig för att gå över till att bara producera skorpor och den stora succén: pepparkakan.

Genom åren har pepparkakorna på Arbrå Ångbageri bakats av många herrar. Så en dag började en flitig bagarlärlig vid namn Harry Lindblom som 1945 hade lyckan att ta över bageriet tillsammans med sin bror Karl. Så förflöt ännu några år. Efter lång och trogen tjänst lämnade Harry så småningom över kaveln till sina båda söner Ulf och Per Lindblom som drev bageriet tills….två virvelvindar klev in och ville köpa det…

2009

Jag hade ett jobb jag trivdes mycket bra med men kände hela tiden att jag ville driva ett eget företag, Det finns liksom i mitt system i hela min kropp och i hela min familj.

Grejen var att jag ville inte starta något från grunden utan köpa ett befintligt företag. Företaget skulle inte ha några öppettider och gärna ha en bra produkt som jag kunde utveckla till ett varumärke…

Lätt som en plätt? Nja men till slut fick jag reda på att Arbrå Ångbageri som funnits sedan 1892 (!) skulle säljas, detta var hösten 2009. Jag tänkte ett tag och det slutade med att jag hade skaffat mig en kompanjon som var grym på siffror, excelfiler gillade rutiga kollegieblock och hade koll på en massa annat som inte jag kunde så bra. Jag skulle stå för det kreativa och skjuta lite från höften och Camilla skulle vara den kloka, stabila som höll reda på mig.

2010

Camilla och Jag skrev på köpekontraktet 1 april 2010 utan att sett varken maskinen eller när det bakades. Det var nog meningen för vete fasen om Fia (pepparkaksmaskinen på bilden) uppmuntrat oss till köp.

I efterhand har vi hört ryktas att någon sa till ägarna:

– Sälj snabbt som fan dom där fattar nog inte vad som krävs!

Vi flyttade hela bageriet till nya lokaler i Bollnäs och skulle baka för första gången…. Som tur var hade vi hjälp av Bröderna Lindblom som bakat hela livet hela första höstsäsongen och fler säsonger efter det!  Dom tänkte nog många gånger…Hjälp hur ska dom klara det här!

14 november 2010 presenterar vi vår första plåtburk och just då hade vi inte en aning om att det skulle bli en ny färg varje år och att folk skulle stå och köa när vi har “burksläpp”.

2011

Vi kämpar på lär oss att baka och i augusti anställer vi vår första personal. En rutinerad humoristisk karamellkokare i sina bästa år som fick sadla om till Bagare. Peter degar mest hela dagarna, knäcker några hundra tusen ägg varje år och på fritiden spelar han gärna kramgoa (P)låtar med sitt band.

2012

Vi anfaller vår första Formexmässa i Älvsjö. Lärorikt, spännande men helt rätt Forum, här fanns våra kunder….

Vi fick väl si så där 10 order 🙂

Många, många fler mässor har det blivit under dessa 10 år. Vi har avverkat ett 15-tal soffgrupper under åren. Träffat en massa nya vänner både kunder och montergrannar.

2013

Camilla väljer att vandra vidare och jobba fulltid med ekonomi…deg som deg tänker jag gråter en skvätt och inser att jag fortsätter mot dom uppsatta målen. Nu många år senare är det henne jag kan skratta med åt vår uppstart (B.la. att jag hade onepiece på mig när vi skrev köpekontraktet medan hon hade kappa och high heels eller att dom förra ägarna efter några månader sa till oss: – Ni äter ju upp hela vinsten)

Hösten närmade sig och vi behövde förstärkning…var letar man den bästa personalen. Jo på restaurang, dom går aldrig tomhänta och är van högt tempo. Anette headhuntades för att vara en offensiv mittfältare.Hon är överallt och det går undan. Hon får oss att skratta 127 gånger om dagen med hennes uttryck. Hon ser till att alla order blir packade och skickade. En riktig “Doer”!

2014

Vi sliter på och bockar av många kunder på vår Drömkundlista.

Får några fina stoora kunder och…..

Årets SKRYT är att vi får baka Kungliga Kakor till självaste Slottet.

Tänk att Kungen kanske dricker mjölk och doppar våra pepparkakor!

2015

Blir ett händelserikt år jag ska försöka fatta mig kort….

Babblar på med Mikael vår montergranne på Formex och hasplar ur mig:

– Säg till om du vill sälja företaget till mig…. snabbspolning.

Sommaren 2015 blir Arbrå Ångbageri med Skärgårdskonfekt. Vi brassar ner till Stockholm försöker lära oss rulla strutar på en eftermiddag packar bilen tungt och drar mot Hälsingland…just ja vi får åka en vända till dagen efter för Sheriffen hade sagt inga problem vi får med allt…..Inte en chans men väl tillbaka i Bollnäs börjar ett nytt kapitel. Åter igen Vad är det värsta som kan hända? Vi får väl lära oss!

November 2015 blir tuff för mig privat då vår 9-åring får Diabetes och vi hamnar på Sjukhus mitt i pepparkakssäsongen…men inget ont ni vet.  Instängd på Sjukhuset tänker jag:

Skärgårdskonfekt = Belgisk choklad som vi packar i Hälsingeskogarna…inte en skärgård så långt ögat kan nå.

Vad gör vi?

2016

Jo vi tänker om

Arbrå Ångbageri + Skärgårdskonfekt = Finsmakeriet

Helt galet att byta namn tyckte många, spännande tyckte jag att två kända varumärken skulle bli något helt nytt.

Magkänslan sa bara: GÖRT!

Nu behövde vi någon som kunde hjälpa till med allt i produktionen, vi behövde en lugn och sansad Allroundspelare. Precis i rätt tid fick vi nys om Anna hon som jobbat på alla caféer i stan sökte jobb.

Hon är lite av en (personlig assistent) till mig…håller reda på var jag la mina nycklar och om jag ska på möte..Sen rullar hon massor massor av strutar varje år. Plockar bort varendaste kaka som inte är perfekt. Men framförallt är hon frukostvärdinnan som kokar helt perfekta ägg. Bara att beställa hårt eller löskokt.

2017

Planen var att vi skulle ha ett lugnt och skönt förvalta det vi har År. Ödet ville annorlunda och i mars blev jag sjuk och var tvungen att gå på halvfart mellan behandlingarna under ett års tid.

Med mycket slit och fantastisk support klarade vi det galant! Jag blev frisk och På´t igen

2018

Blev det där förvalta det vi har året….

Vi satte guldkant på tillvaron!

2019

Vi jobbar på, Pepparkakorna lever sitt eget lilla liv och vi fortsätter utveckla våra chokladprodukter.

Förutom strutar presenterar vi chokladkulor, chokladaskar i olika färger och former.

Jag tänker PÅ SIKT behöver vi ha någon som tar hand om alla kunder/kontoret/sälj då jag lätt hamnar i produktionen och gillar det alldeles för mycket för att sitta på kontoret.

Sa jag PÅ SIKT….? Två dagar efter min tanke knackar det på fabriksdörren…

Hej! Jag heter Helena och tänkte höra om ni behöver personal?

Dessvärre är vi fullt hus just svarar jag…Men vad fasen! Det kanske är ett tecken.

Vad kan du? Jag har jobbat med kunder och försäljning i 19 år men kan tänka mig att göra vad som helst. Gillar att vara i produktionen också.

Vad är det värsta som kan hända? När kan du börja?

Helena har koll på alla kunder, order och leveransdatum. När hon inte jobbar tränar hon en massa, åker slalom och husvagn. Gillar allt som är vitt. Det är oftast Helena som svarar när ni ringer!

Nu var vi äntligen en hel femma! Backar, mittfältare, offensiv spelande coach och en spjutspets.
Lägg därtill våra tre eminenta inhoppare som anfaller högsäsongen.
Nu kunde vi sikta mot målet: Att sprida glädje och vara spelbara i alla lägen.

2020

Å så kom Covid -19….

I skrivande stund vet jag inte mer än att vi har klarat oss igenom fas 1 Företagets Överlevnad.

Nu går vi in i helt nya tider efter sommaren. Vi har jobbat mindre, planerat mer är bättre förberedda än tidigare år så vi känner oss redo och peppade.

Vi säger VÄLKOMMEN HÖSTEN/JULEN 2020

Hoppas ni blev lite klokare på vår historia, vill du höra mer så finns det oändligt mycket mer att berätta.

// Sheriffen & Team Finsmakeriet

Ps. Det är mer roliga grejer på gång så… Det kommer mera