Lite smått & gott om Finsmakeriet
Att sammanfatta ett företag med rötter från 1892 är ingen lätt uppgift, så jag hoppar direkt till 50-talet. Då stod Arbrå Ångbageri inför ett avgörande val: korvbröd eller pepparkakor? Som tur är valde Bagare Harry pepparkakorna, och tillsammans med Fru Karin och sönerna Ulf & Bullen bakade de miljontals kakor i sina lokaler i Arbrå under många år.
2010 började min historia. Jag och min dåvarande kollega Camilla köpte företaget – utan att ha sett produktionen eller ha en aning om hur man bakar pepparkakor. Men vi hade stora visioner och drömmen om att förädla varumärket med snygga förpackningar. Med ovärderlig hjälp från Bröderna Lindblom satte vi igång. Vi skrattar fortfarande åt deras spontana kommentar: – Vi säljer snabbt som fan för dom här fattar ingenting!
Men vi lärde oss baka, skapade en drömkundlista och tog fram ett nytt mönster och en ny profil. Det blev tuffa år, men vi kämpade på och började etablera oss och vårt varumärke.
Camilla valde att jobba vidare med sin passion för siffror, och jag fortsatte resan. Jag förvärvade chokladföretaget Skärgårdskonfekt, som flyttades till Hälsingland. Dock kändes det inte rätt att ha två separata namn och profiler. Så jag tog det avgörande beslutet att samla allt under namnet Finsmakeriet – ett beslut som väckte reaktioner i Arbrå.
Sedan dess har vi växt och utvecklats. Vi älskar färger och mönster och förutom vårt egna klassiska mönster har den största succén varit klassiska William Morris-mönster från 1800-talets slut som nu pryder flera av våra produkter.
Idag är våra burkar ett samlarobjekt – en grön burk såldes nyligen för över 500 kr på en auktionssida! Om jag får drömma stort, kanske de om 50 år är ännu mer värda.
Tillsammans med min fantastiska personal har vi skapat ett företag där vi sprider glädje, håller högsta kvalitet och har förbaskat roligt på jobbet. Vi är Team Finsmakeriet i Bollnäs, och vi har redan checkat av 8 av 10 på vår drömkundlista.
/ Petra – även kallad Sheriffen eller Boss beroende på vem du frågar…